Ako sa zbaviť krtkov pomocou suchého ľadu

Ak máte rodinný dom alebo záhradu, zrejme vám kopce čerstvej hliny na vašom pestovanom trávniku nie sú cudzie. Možno vás dokonca tie podzemné tunely, v ktorých mizne vaša zelenina, privádzajú do zúfalstva. Nedarí sa vám vyhrať boj s krtkami a ostatnými hlodavcami? Nezúfajte.

Tu je jednoduchý, lacný a najmä účinný spôsob, ako sa zbaviť krtkov. Bez použitia chémie či pesticíd.

Všetko čo potrebujete, je suchý ľad.
Ten si jednoducho zadovážite cez internet. Suchý ľad je pevné skupenstvo oxidu uhličitého s veľmi nízkou teplotou. Okrem toho že sa používa ako univerzálny ochladzovač, jeho vlastnosti oceníte i v boji proti škodcom. Prečítajte si, napríklad,  ako si poradí s plošticami vo vašej spálni alebo s moľami v šatníku.

Krtkov a ostatné hlodavce zo záhrady vyženiete tak, že im do tunelov nasypete pelety suchého ľadu. Suchý ľad sa na rozdiel od klasického ľadu netopí, ale priamo sublimuje na plynné skupenstvo. A keďže je tento plyn ťažší ako kyslík, ostáva v podzemných tuneloch a norách a kyslík, ktorý krtkovia dýchajú, vytláča von. Aby ste nadobro vyhnali krtkov z vášho trávnika, musíte pracovať rýchlo. Suchý ľad vhoďte do každej diery, ktorú nájdete, aby hlodavce nemali šancu uniknúť. Diery v krtincoch nezabudnite opäť zasypať.
Pre stopercentnú účinnosť nezabudnite ani na kopčeky hliny u susedov. Spolupráca s nimi vám zaručí, že krtkovia do vašej záhrady nezavítajú zakrátko opäť.

Pri manipulácii so suchým ľadom nezabúdajte na bezpečnostné opatrenia.