Ako manipulovať so suchým ľadom - bezpečnostné opatrenia

Suchý ľad je nielen ideálnym ochladzovačom, ale vďaka svojim unikátnym vlastnostiam aj skvelým pomocníkom proti škodcom v domácnosti i v záhrade. Prečítajte si, ako si poradí s kopcami hliny, ktoré u vás zanechal krtko alebo ako pomocou suchého ľadu zatočíte s moľami v skrini, či plošticami vo vašej posteli.

Využitie suchého ľadu je naozaj všestranné.
Zakaždým, keď sa však rozhodnete použiť suchý ľad, dbajte o zvýšenú pozornosť. Pripravili sme pre vás základné pravidlá bezpečnosti, vďaka ktorým vám bude jasné, ako treba narábať so suchým ľadom.

Manipulácia

Teplota suchého ľadu je skutočne nízka, iba -79 °C. Pri kontakte s pokožkou ľudského tela prichádza automaticky k zmrazeniu buniek kože a následným popáleninám. Či už sa teda snažíte pomocou suchého ľadu opraviť drobné preliačeniny na aute alebo pripravujete halloweenske efekty, nedotýkajte sa suchého ľadu holými rukami. Pri manipulácii s ním vždy použite ochranné rukavice alebo vopred pripravenú handru.

Skladovanie a preprava

Ak sa zamýšľate nad otázkou, čo je suchý ľad, prezradíme vám, že ide o pevné skupenstvo oxidu uhličitého. Vďaka tomu, že suchý ľad sa netopí, ale priamo prechádza do plynného skupenstva, je možné ho skladovať a prepravovať ekonomickejšie ako v prípade klasického ľadu. Nepotrebujete k tomu žiadnu elektrinu a nehrozia ani nepríjemné mláčky všade navôkol. V prípade, ak vám postačuje menšie množstvo, môžete suchý ľad prepravovať v termoboxoch, kde sa pohodlne zmestí 5 až 20 kilogramov suchého ľadu. Polystyrénové termoboxy môžete použiť i opakovane a pelety ľadu vám doň radi doplníme i vo výrobe suchého ľadu v Brne.
Vďaka termoboxom vám tento ideálny ochladzovač vydrží až 5 dní. Nikdy však nepoužívajte na uskladnenie vzduchotesnú nádobu. Keďže suchý ľad sublimuje, tlak plynu, ktorý vzniká, môže spôsobiť explóziu.
Nádobu alebo termobox so suchým ľadom uskladňujte v dobre vetranej miestnosti, keďže oxid uhličitý poľahky vytesní kyslík a následne môžete pozorovať problémy s dýchaním. Pri dlhšom pobyte v miestnosti bez prívodu kyslíka prítomným osobám dokonca hrozí udusenie.

A napokon to najdôležitejšie.
Vždy dbajte o to, aby ste zamedzili kontaktu suchého ľadu s deťmi!