Suchý ľad - využitie v poľnohospodárstve i na záhrade

To, čo nám dnes ponúka príroda, sa môže už onedlho výrazne zmeniť.
Už teraz badáme, že pôsobením klimatických zmien, ľudského zásahu a znečistenia sa mení i flóra okolo nás.
I vám sa zdá, že tie paradajky dnes nechutia ako kedysi? Že sú jablká i pri dobrom skladovaní čoskoro vhodné sotva tak do jablčného muštu?
Ovocie a zelenina bez chuti a vôní, dozrievajúca neprirodzene, počas niekoľkodňovej prepravy, na nás striehne v každom supermarkete.

I keď sa to zdá byť nepravdepodobné, túto pochmúrnu situáciu pomáha zachrániť suchý ľad. Využíva sa nielen v priemysle a zdravotníctve, ale i v poľnohospodárstve. Suchý ľad svojimi vlastnosťami pomáha skladovať semená a obilie a bráni ich pred napadnutím hmyzom, baktériami a plesňami. Suchý ľad sa netopí, ale priamo prechádza do plynného skupenstva. Tým zabezpečí fumigáciu - plynovanie. Zjednodušene hovoríme o  “vydymení” osiva a jeho ekologickej dezinsekcii.

Druhé využitie suchého ľadu nastáva pri vernalizácii - jarovizácii rastlín. Suchý ľad svojou nízkou teplotou napomáha stimulovať kvitnutie a rast rastlín podľa potreby. Opätovne ekologickým spôsobom.

Nuž a napokon vďaka suchému ľadu môžeme opakovane uchovávať konkrétne semienka plodiny, ktorá nám tento rok tak veľmi chutili a zachovávať tak jej genetickú informáciu. Pretože nie je paradajka ako paradajka.