Suchý ľad vás zbaví ploštíc v posteli

Deliť sa o posteľ s niekým iným nemusí byť vždy príjemné. Najmä ak hovoríme o drobnom hmyze, ktorý na povrch vychádza pod rúškom tmy. Ploštice, rybenky i roztoče žijú svoj život potajomky. Ak ste ešte na svojom tele nenašli žiadne štipance, neznamená to, že máte vyhraté. S mikroskopom však budete spálňu prehľadávať zbytočne.

Ako zistiť, či vašu posteľ neobývajú ploštice?

Ak máte podozrenie alebo si jednoducho chcete byť istí, máme pre vás návod na jednoduchú a lacnú pascu na ploštice. Hlavnú úlohu zohrá suchý ľad. Ten dnes zoženiete i v malom množstve.
Okrem suchého ľadu budete potrebovať misku pre domáceho miláčika s medzerou vo vnútornom priestore, papierovú lepiacu pásku, pohár, detský púder (prášok s obsahom mastenca ) a utierku.

Postup na pascu pre ploštice:

Obráťte misku hore dnom a jej vonkajšie okraje oblepte papierovou páskou alebo páskou s drsným povrchom, aby ploštice jednoducho vyliezli po jej stenách. Akonáhle sa tak stane, padne hmyz do priehlbiny v miske. Von sa však už nedostane, pretože mu v tom zabráni mastencový prášok, ktorý ste rozotreli po vnútornej stene už obrátenej misky.
Pýtate sa, čo ploštice nalákalo do tejto pacse? Predsa suchý ľad.
Ten opatrne umiestnime do pohára. Následne ho položíme na stred obrátenej misky na poskladanú utierku. Ploštice a im podobných škodcov priťahuje oxid uhličitý, ktorý vydychujeme. A keďže suchý ľad je pevné skupenstvo oxidu uhličitého, lepšiu návnadu nájdete ťažko.
Nezabúdajte, že suchý ľad sa netopí, ale sublimuje do plynného skupenstva a vytvára tak tlak. Viac o vlastnostiach suchého ľadu sa dočítate tu. Pohár so suchým ľadom nechávajte teda pootvorený, zhasnite svetlá a už len počkajte na výsledok.
Zvyšný suchý ľad môžete využiť v boji proti krtkom alebo moliam vo vašej skrini.


Pri manipulácii so suchým ľadom nezabúdajte na bezpečnostné opatrenia.